top of page
brosura_web_karte.png

Interkativne WEB karte

Nova dimenzija i iskustvo pregleda prostornih podataka

Koje god je vaše područje djelovanja, postoji dobra šansa da već posjedujete prostorne podatke vezane za temu i djelatnost kojom se bavite. To mogu biti već pripremljeni podaci u nekom od formata prostornih podataka (poput Shapefile (.shp) ili KML datoteka), no nije uvijek nužno imati na raspolaganju već pripremljene prostorne podatke u odgovarajućem formatu.

Ukoliko su vaši podaci opisani lokacijom, npr. imate adresu neke lokacije koja je važna za vašu djelatnost (poput adresa poslovnica, adresa partnera, adresa bilo kakvih točaka interesa) kroz postupak geokodiranja, svakoj je adresi moguće pridodati odgovarajuću geografsku koordinatu i na taj način i običan popis adresa lako se pretvori u prostorni format podatka koji omogućuje prikaz točnih lokacija (točaka) na karti.

funny-positive-image-fashionable-women-s

Ukoliko je vaš posao vezan uz turističku i srodne djelatnosti, vjerojatno imate već pripremljene tematske karte sa prikazom različitih lokaliteta i servisnih informacija važnih za posjetitelje u tiskanom ili digitalnom formatu poput PDF ili JPEG formata. Ili pak imate pripremljene brošure i letke sa korisnim informacijama za turiste i posjetitelje koji daju smjernice i informacije o zanimljivim lokalitetima, restoranima, info centrima na vašem području.

Informacije prezentirane na takav način vrlo su pogodne za pripremu interaktivnog prikaza koji korisnicima omogućava dinamičan i zanimljiv doživljaj informiranja o vašem području.

karta_primjer.JPG

Za razliku od statičnih formata, u okviru interaktivne karte korisnik može pregledavati puno veći skup podataka te navedene podatke može međusobno preklapati, sakriti iz prikaza podatke koji ga ne interesiraju, pretraživati i filtirati podatke prema željenim kriterijima i generalno dobiti mogućnost bolje orijentacije u prostoru uz prikaz vlasitite trenutne lokacije i mogućnost uputa kako doći do željenog odredišta. Dinamični formati poput interaktivnih karata također su zahvalni za česta ažuriranja gdje je uvijek nova i osvježena informacija dostupna korisnicima i nisu potrebna reizadnja i novi tisak materijala poput karata, letaka i brošura.

Prikaži svoju trenutnu
lokaciju na karti

Web karte koriste geolokaciju dostupnu kod većine mobilnih uređaja kako bi omogućili pronaći odgovore poput:

- Kako mogu doći do najbliže planinarske staze?
- Što još mogu posjetiti i vidjeti u ovom području gdje se nalazim?

Prikaz prilagoĐen mobilnim ureĐajima I tabletima

Reponzivni dizajn osigurava odlično korisničko iskustvo na uređajima svih veličina.

Interaktivne karte odlično su prilagođene prikazu i iskustvu korištenja na velikom broju različitih uređaja i veličine ekrana.

Fleksibilni izvori podataka; Analiziraj i interpretiraj podatke

Web karte mogu prikazivati podatke u različitim formatima podataka.

Web karte omogućuju korisnicima da pretražuju, filtriraju podatke i provode vlastitu analizu i interpretaciju podataka.

PODIJELI KARTU

Web kartu je lako dijeliti putem emaila, društvenih mreža i na druge načine - dovoljno je podijeliti web adresu karte (URL).

PREDNOSTI INTERAKTIVNIH KARATA

Pretvori statičnu kartu u dinamično iskustvo pregleda prostornih podataka

Mogućnost izmjene kartografskih podloga otkriva i unaprjeđuje uvid u ono što se nalazi ispod vaših podataka.

Zašto koristiti samo jednu kartografsku podlogu za prikaz vaših podataka kad možete birati između velikog izbora karata (od satelitskih karata do topografskih podloga):

- Satelitske karate/ Ortofoto
- Topografske podloge/Digitalni model reljefa
- Cestovne karte 

Prikaz podataka u realnom vremenu

Za razliku od statičnih formata karata (PDF, JPG) web karte se mogu povezati sa dinamičkim servisima.

Obogatite sadržaj karte podacima iz raznih servisa poput:
- vremenske prognoze, Google Street View, društvenih mreža
- raznim tematskih podacima poput karte staništa, nacionalnih parkova i parkova prirode i sl.

Veličina karte

Web karte nemaju ograničenja u smislu veličine kao što to ima PDF.

- prikaz velikih područja bez narušavanja rezolucije
- omogućavaju dostupnost svih informacija u okviru jedne stranice za brzi i jednostavni pregled.
- umjesto više odvojenih prikaza, web karte omogućuju prikaz puno slojeva karata koje je moguće međusobno preklapati i uspoređivati, i to sve u okviru jednog ekrana

IDEJE I PRIMJERI INTERAKTIVNIH KARATA

karta_zp_v4.jpg

NACIONALNI PARKOVI I PARKOVI PRIRODE RH

Interaktivni prikaz zaštićenih područja RH u kategoriji nacionalnih parkova i parkova prirode

Web karta prikazuje granice nacionalnih parkova i parkova prirode uz mogućnost jednostavne i brze navigacije do željenog područja (lista parkova sa desne strane ekrana).


Osim pregleda zaštićenih područja, na karti su prikazane osnovni brojčani pokazatelji i statistike vezane za tematske podatke koji se prikazuju. Svi pokazatelji se automatizirano računaju i ažuriraju prilikom nadopune prostornih podataka. Grafički prikazi na karti također su interaktivni i omogućuju filtriranje podataka na karti klikom na odabranu vrijednost.

Izvor podataka: Bioportal - Zaštićena područja RH (MINGOR)


URL: POGLEDAJ KARTU

bottom of page